Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΙΑΤΡΟΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ.

Απόστολος Ι Πάσχος.
14 /10/ 2014.

Ένα σπάνιο βιβλίο πήρα στα χέρια μου. Το [ Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΙΑΤΡΟΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ]
Ένα βιβλίο μοναδικό. Είναι η διατροφή των Ελλήνων μέσα από τον Ιπποκράτη τον Γαληνό τον Μέγα Βασίλειο μέχρι σήμερον τον κύριο Δημήτρη Τριχόπουλο και την κυρία Αντωνία Τριχοπούλου.Ο ιστορικός ερευνιτής ιατροφιλόσοφος κύριος Απόστολος Ι Πάσχος μας δίνει γλαφυρά ένα βιβλίο διατροφής, υγείας, γιατί αν η υγεία μας δεν στηρίζεται στη σωστή διατροφή, τότε που στηρίζεται; Έχει όμως όχι μόνο την ιατρική θέση ή την ιστορική παράθεση των στοιχείων και πληροφοριών αλλά και τη γλαφυρότητα ένος διηγήματος. Οι έννοιες εύκολες. Η σύνδεση με το παρελθόν απλή και κατανοήτη και πάνω από όλα η σύνδεση της διατροφής των Ελλήνων από την Αρχαιότητα, τους Ελληνιστικούς χρόνους, το Βυζάντιο,και το σήμερα, είναι ένας ανοιξιάτικος κάμπος με λουλούδια πανέμορφα διατροφής υγείας συμβουλών, μα πάνω από όλα βιωματικής προσφοράς στους Έλληνας. Το βιβλίο είναι μοναδικό. Παραθέτουμε μερικά κεφάλαια.
Η θεοσέβεια τροφεύς του ανθρώπου.
Εδέσματα ουχί συνταγες.
Εκ των ενόντων.
Ο Ιπποκράτης περί τροφής.
Ο Ιπποκράτης περί διαίτης υγιεινής.
Ο Ιπποκράτης περί διαιτητικής.
Ο Γαληνός περί υγιεινών.
Ο Γαληνός περί τροφών δυνάμεων.
Ο Γαληνός περί λεπτύνουσας διαίτης.
Ο Γαληνός περί κυρίων τροφών.
Ο Γαληνός περί δευτερευουσών τροφών.
Ο Γαληνός περί κατασκευής εδεσμάτων.
Ο Γαληνός περί καρπών.
Ο Μέγας Βασίλειος περί διαίτης
Ο Μεγας Βασίλειος περί τροφής.
Τρίτη ηλικία και διατροφή.
Ορφέως Αργοναυτικά εδέσματα.
Ελλήνων Βυζαντινών γηγενών εδέσματα.
Γλυκίσματα Ελλήνων γηγενών άχρι των ημερών.
Πίτες Ελλήνων γηγενών και πίτσες ημερών.
Τροφικαί δηλητηριάσεις.
Επιβλαβή διαιτητικά ζακχαρα.
Τα κεφάλαια είναι ογδόντα. Είναι ενα βιβλίο μεστό από τη διαχρονική σοφία των Ελλήνων ανά τους αιώνας. Έχει πάνω από διακόσιες σελίδες. Και είναι πολύ όμορφο καθώς έχει γράμματα ευανάγνωστα, πάνω σε ελαφρα εκρού χαρτί. Το εξώφυλο είναι έργο του καλλιτέχνη Γιάννη Θωμά και ανήκει στη συλλογή του συγγραφέα. Το διάβασα με μεγάλη προσοχή και σκέφτικα τόσα βιβλία έγχρωμα, πολύχρωμα, γιαλιστερά, μας γέμιζαν με δυστυχώς κακά βιβλία διατροφής [συμβουλές και παρεναίσεις,] με μόνο στόχο την διαφήμιση μέσω αυτών του τρόπου διατροφής των παραγόμενων μέσα στα εργαστήρια και στα χημεία.Λόγος; Φυσικά το κέρδος και οι νόσοι που με τα δικά τους φάρμακα θα θεραπεύουνταν.Πάλι το κέρδοςς.
Το βιβλίο διαθέτει ο κύριος Απόστολος Ι Πάσχος δωρεάν, μέσα από την εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα την Κυριακή 19/10/2014. Και την Παρασκευή 17/10/2014. με τους Νόυς Ανθρώπους/.
Φίλε καλοτάξιδο το βιβλίο σου και μακάρι να ανανήψουν οι Έλληνες και να γυρίσουν στα πατρογονικά τους συνήθεια που έλεγε και η γιαγιά μου.
Αλεξάνδρα Παυλίδου Θωμά.

Comments are closed.